top of page
Aino Health
Jyrki_edited.jpg

Jyrki Eklund

VD Aino Health

 

Aino lanserade ”3% målet” på Almedalsveckan, vad betyder det?

Hela Ainos forskning och metod handlar om att det är lönsamt att bry sig om sina medarbetare. I Sverige har vi vant oss vid att en sjukfrånvaro på 6–8 procent, ibland ännu högre, anses normalt. Vi vet samtidigt att den medicinska frånvaron egentligen bara är ca 3% för tungt arbete och ännu lägre, bara 1,5% för såna som oss som sitter framför datorn och i möten. För att stärka svenska företag i en hårdnande global konkurrens borde alla jobba aktivt för att närma sig 3% (respektive 1,5%). Det handlar i förlängningen om att säkra svenska jobb.      

 

Ni ser fram emot den nya rapporteringslagstiftningen, berätta mer?

Vi menar att det handlar om att ha rätt inställning till den nya lagen och se hur den kan stärka det egna utvecklingsarbetet. Flera av de viktigaste parametrarna i att utveckla sin egen hållbarhet som företag handlar just om medarbetarnas situation på arbetsplatsen. Genom att systematiskt använda data om medarbetarnas hälsa och delaktighet och sätta nya offensiva mål längs vägen, bidrar de till ökad stabilitet, produktivitet och lönsamhet. Samtidigt trivs medarbetarna allt bättre på jobbet, alla vinner.

 

Vad händer härnäst under hösten och våren för Aino?

I Finland är vi sedan länge redan brett etablerade, i alla branscher och sektorer. Vi fortsätter därför vår storsatsning i Sverige, både gentemot företag och offentliga organisationer. Samtidigt får vi nu allt mer förfrågningar från bl.a. Tyskland, UK och Nederländerna. Det känns verkligen som att hela norra Europa delar utmaningarna vi ser och vill bidra för att lösa, för jobben och för välfärden. Vi hoppas att vi kan vara med och katalysera ett viktigt paradigm till systematisk omtanke för individen som lönsamhetsprojekt.

bottom of page